Romania Curată

ALDE și UDMR lasă PSD fără majoritate. Legea Offshore amânată o săptămână

Camera Deputaţilor a decis retrimiterea la comisii pentru o săptămână a raportului la legea offshore, scrie Agerpres. Comisiile pentru industrii, buget şi administraţie adoptaseră marți raportul final asupra legii și o trimiseseră în plen.

Decizia a fost luată la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor. „Poate ar fi bine să amânăm cu o săptămână şi să ne adunăm toţi liderii din Parlament să discutăm o abordare consensuală a legii”, a spus Hunor. Cereera UDMR a fost susținută și de ALDE. Deputatul ALDE Varujan Vosganian spune că motivul pentru care a solicitat amânarea dezbaterii la această lege este că „Guvernul trebuie să-şi asume foarte clar orice modificare”.

„Motivul pentru care ALDE a fost de acord cu retrimiterea la comisie nu are nicio legătură cu faptul că nu dorim să votăm această lege. Deci, vă spun, de acum, că ALDE doreşte să voteze această lege şi orice declaraţie că această lege vinde resursele României este un avantaj pentru cei care nu vor ca România să aibă un loc mai important în Europa, să fie un actor în ceea ce priveşte energia, să fie respectată şi să fie un interlocutor în Europa. Cei care nu doresc această lege, vor ca România să păstreze un rol secundar şi vor ca Marea Neagră să nu mai fie o mare, ci să fie un lac expus influenţei unor mari puteri. Să fie limpede – această lege confirmă suveranitatea României şi în niciun caz nu pune România între o situaţie nefavorabilă. Vă rog să ieşim din complexul unei naţiuni mici care tot timpul are impresia că cineva vrea să o fure”, a spus Vosganian.

PSD este de acord cu această propunere, a anunţat liderul grupului deputaţilor social-democraţi, Daniel Suciu.

După votul de marți, concesionarii au trimis o scrisoare deschisă în care au amenințat din nou voalat că „pleacă”. Iată textul scrisorii:

ARCOMN este disponibilă să discute pe marginea acestor noi propuneri de amendamente, având însă nevoie de câteva zile pentru a putea face o analiză detaliată, deoarece abia în cadrul ședinței sus-menlionate asociația aluat la cunoștință de numărul ridicat și potențialul impact al amendamentelor propuse. Din analiza preliminară, făcută în timpul ședinței, a tabelului cu propunerile de amendamante, s-a putut observa impactul semnificativ negativ asupra industriei offshore și a viabilitilii unor noi investiții, în cazul in care aceste amendamente sunt adoptate.

1. Stabilitatea fiscală este complet înlăturată, ceea ce face imposililă luarea  deciziilor finale de investitie.

2. Posibilitatea obținerii extinderii duratei totale a concesiunii, în timp util a fost înlăturată.

3. Introducerea unui impozit pe veniturile suplimentare offshore are un impact semnificativ negativ asupra deciziilor de investiții din cauza creșterii substanțiale a nivelului de taxare pentru industria offshore.

4. În afara faptului că a fost introdus un nou impozit pe veniturile suplimentare offshore, faţă de versiunea aprobată de Senat

-Procentele de calcul a impozitului pe veniturile suplimentare offshore au fost majorate;

-Deducerea pentru investiții a fost limitată la 30% din impozitul pe veniturile suplimentare offshore;

-Nu se permite deducerea la calculul impozitului pe profit a amortizării întregii investilii.

5. Se propun modificări fundamentale în procesul de autorizare care, corelate cu legislația existentă, fac imposibilă realizarea acestor proiecte.

Industria offshore necesită investiții majore de capital făcute în avans cu mulți ani înainte de începerea producției de țiței sau de gaze naturale. Cadrul fiscal competitiv, stabil pe întreaga durată economică a investiției, este un element esențial pentru luarea deciziei finale de investiție în cazul proiectelor de dezvoltare. Pe acest cadru s-au bazat titularii atunci când au investit peste 2 miliarde USD în explorare.

Pentru ca această consultare să fie relevantă, ar trebui să se acorde industriei o perioadă de timp corespunzătoare pentru a răspunde pe marginea propunerilor de amendamente, fiind necesar ca autoritățile să analizeze în detaliu observațiile primite.

In acest sens, vă rugăm respectuos să luați în calcul un program corespunzitor de întâlniri pentru a discuta observațiile și propunerile ce urmeaziă a fi elaborate.

Membrii ARCOMN își arată, în continuare, disponibilitatea de a se întâlni cu autoritățile competente.

[Puteți citi toate articolele România Curată despre gazele din Marea Neagră la acest link]


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *