Romania Curată

Afaceri cu bani publici Ce au vandut statului candidatii la parlamentare: de la brazi la constructii si salubrizare de sute de milioane de euro

Din cei peste 600 de candidati eligibili monitorizati, echipa de jurnalisti care a participat la alcatuirea bazei de date Verifica Integritatea Candidatului Tau a descoperit ca 30% dintre acestia au avut beneficii din resursele publice, sub o forma sau alta. Unii dintre candidati au obtinut case, terenuri sau active, altii au vandut statului de la brazi la servicii de constructii si de salubrizare de sute de milioane de euro.

Monitorizarea a scos in evidenta tipurile de beneficii sau contracte pe care care candidatii eligibili le-au avut de pe urma statului, fie ca au detinut sau nu pana acum functii publice.

Constructii si Infrastructura. Firmele a trei candidati sau ale familiilor lor din judetul Bihor au incheiat contracte cu statul in valoare de 125 500 000 euro. Acestia sunt Dan Ovidiu Moldovan, candidat ARD-PDL in judetul Vaslui, Gavrila Ghilea, candidat ARD-PDL Bihor si Adelina Mariana Coste candidat ARD-PDL Bihor, toti cei trei candidati detinand functii publice in administratia PDL. Si Ioan Viorel Teodorescu, candidat USL-PSD a detinut o functie publica, aceea de consilier local al municipiului Giurgiu, iar firma lui a incheiat contracte chiar cu Consiliul Local al Municipiului Giurgiu pe care nici nu le-a declarat Agentiei Nationale de Integritate.

Constructiile sunt de altfel domeniul privilegiat de afaceri al candidatilor, lista celor care au avut contracte cu statul pentru constructii si reabilitari de imobile, drumuri, poduri, sisteme de alimentare sau canalizare fiind cea mai lunga dintre toate. Pe aceasta lista se afla 40 de candidati din cei peste 620 monitorizati. Printre acestia: fostul presedinte al Consiliului Judetean Dambovita Florin Popescu, candidat ARD-PDL, Dan Ciocan candidat USL-PSD, fost consilier Judetean in Olt si Gheorghe Seculici ARD-PDL, socrul lui Gheorghe Falca.

In absenta lui Silviu Prigoana de la aceste alegeri, campionul contractelor de salubritate este Eduard Stelian Martin candidat USL-PSD. Actionar la Polaris Holding are cateva sute de contracte publice incheiate cu institutii ale statului, cele mai multe dintre ele de salubritate. Ultima declaratie de interese a lui Martin contine 31 de file cu enumerarea contractelor cu statul. Cel mai mare, aproximativ de 280 de milioane de euro pentru 25 de ani este incheiat cu Primaria Constanta, condusa de colegul de partid Radu Mazare.

Fonduri Europene. Firma Prodcarn Racari Cooperativa agricola, la care este actionar Adrian Radulescu, candidat ARD-PDL, prin ABATOR MUNTEAN SA si Agricom Prod SRL, a obtinut prin Programul National de Dezvoltare Rurala Masura 123 Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere 82.981.529 lei. Prodcarn Racari Cooperativa agricola era ia fost inregistrata la Recom in 22 iunie 2009, iar fondurile europene i-au fost alocate in sesiunea august-septembrie 2009. In ianuarie 20010, cateva luni mai tarziu, Adrian Radulescu era numit secretar de stat la Ministerul Agriculturii. Tot fonduri de la Agricultura a accesat in iunie 2009 Green Farm SRL, deţinută de soţia lui Barna Tanczos, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii si candidat UDMR. Green Farm a încheiat cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP un contract de finanţare in valoare de aprozimativ 690 000 lei în cadrul pentru „modernizarea exploataţiei agricole mixte Green Farm SRL, prin achiziţie de maşini şi utilaje agricole performante”. Aşa cum se specifică în actele oficiale, Szidonia Tanczos, soţia secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, a obţinut de la APDRP fonduri nerambursabile de aproximativ 690.000 de lei.

Consultanta. Conform unei note de control a ANAF, în perioada 2006 – 2009, societatea de avocatură Șova și asociații, la care este asociat candidatul USL-PSD Dan Sova, a încheiat contracte de asistență juridică cu o serie de instituții publice și companii cu capital de stat printre care CE Turceni si Rovinari, Electrica si Oltchim. Potrivit ANAF, această sumă reprezintă aproximativ 90% din veniturile încasate de societatea Șova și asociații în perioada 2006 – 2009. În declaraţia de interese a candidatului ARD-PDL Mircea Andrei sunt enumerate 19 contracte cu statul Electrica, Electrica Serv şi Consiliul Judeţean Giurgiu sunt cele trei instituţii ale statului cu care SCA Mircea Andrei & Asociaţii a semnat contracte de asistenţă juridică pentru anul 2011. Corpul de control al primului-ministru Victor Ponta a constatat ca in în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 mai 2012 Societatea Civila de Avocati Mircea Andrei şi Asociaţii S.C.P. a obtinut din contracte cu institutiile de stat 4.683.747,14 RON.

Autoturisme si servicii de transport au furnizat statului inclusiv fostul prim-ministru al Romaniei Calin Popescu Tariceanu, candidat USL-PNL. Sc Automotive Trading Service SRL, firma la care este actionar a incheiat in 2008 doua contracte cu statul potrivit sistemului de achizitii publice in valoare de 127 000 lei. Dar mare furnizor de masini si de servicii de intretinere auto este candidatul USL-UNPR Ion Raducanu, Camera Deputatilor Colegiul 4 Timis. Acesta a incheiat prin firma sa AUTO EUROPA S.R.L. contracte cu statul in valoare de 5 924 980 de lei.

Servicii IT. Unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de soft din Romania candideaza la alegerile din 2012 din partea USL-PSD. In perioada 2007 – 2012, grupul de firme ASESOFT, controlat de Sebastian Aurelian Ghita, a incheiat peste 100 de contracte de furnizare sisteme si servicii IT catre institutii din administratia centrala si locala si societati comerciale cu capital de stat in valoare de 333 653 871 lei. La o scara mult mai mica, in acelasi domeniu a activat si ministerul Comunicatiilor Valerian Vreme, candidat ARD-PDL. Valerian Vreme este actionar, impreuna cu sotia Mioara, la firma Sc Microtech SRL care a derulat contracte cu statul, unul chiar in perioada in care acesta era ministru al Comunicatiilor:

Componente industriale au furnizat statului , printre altii Serban Mihailescu USL-UNPR prin firma sotiei sale SC Hanex SRL care a incheiat cele mai multe contracte cu Compania Nationala a Huilei si Complexul Energetic Rovinari, Verestoy Attila candidat UDMR, prin firma SC Matrita SA care a derulat contracte cu Transgaz, Romgaz si CE Turceni si Dan Radu Rusanu candidat USL-PNL care prin firma la care este actionar Comat Met SA a furnizat in 2008 Ministerului Apararii Nationale electrozi si produse de otel.

Produse alimentare. Verestoy Attila, candidat UDMR este si un furnizor de produse alimentare. In ianuarie 2012, Junior Com SRL din Odorheiu Secuiesc a primit de la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc un contract ce are ca obiect furnizare de alimente pentru bolnavi, cu o valoare de 650.000 lei. Aceeasi companie deruleaza un contract cu Primaria din Odorheiu Secuiesc pentru mese servite in cantina saracilor, cu o valoare de 26.000 lei anual. Produse alimentare a livrat statului si Ion Stan USL-PSD care acum are cu DNA probleme de alta natura decat panificatia.

Servicii si componente medicale. Sotul Elenei Udrea candidat ARD-PDL a furnizat consumabile medicale catre trei spitale bucurestene. În perioada 2008 – 2011 o firma la care Dorin Cocos era asociat SC CLAMARI TRAD
ING IMPEX SRL a derulat mai multe contracte cu Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Institutul Clinic Fundeni, Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila” in valoare de 33 975 004 lei. Produse si servicii medicale au vandut statului si candidatii: Petru Calian ARD-PDL si Vasile Grumaz USL-PNL.

Paza si protectie. Au pazit institutiile statului prin firme de paza si protectie Vasile Blaga ARD-PDL prin firma ginerelui sau. Rudeanu Ioan Andrei, este patronul unei firme de pază, Axis Corporate Security, care a încasat într-un singur an 10 milioane de lei în urma unor afaceri cu mai multe companii de stat. Nicolae Florian candidat USL-PSD a vandut si el statului servicii de paza si protectie in valoare de 4 135 000 lei.

Servicii curatenie au vandut statului catre stat printre altii, Ioan Ruset ARD –PDL si Olosz Gergely UDMR, mobilier, Lucian Ivan ARD-PDL jaluzele verticale si Anisoara Radu ARD-PDL, aparate de uz casnic si mobila. Au alimentat statul cu combustibil Titi Holban USL-PNL si Ion Coman ARD-PDL si l-a echipat cu ascensoare Iulian Iancu USL-PSD. In 2008, Milser SA, societatea familiei candidatului Zisu Stanciu USL-PSD a castigat un contract in valoare de 140.000 de lei cu Administratia Domeniului Public Sector 6 pentru achizitia de brazi.

Terenuri in concesiune/vanzare preferentiala. O parte din padurea Comorova trecuta prin hotarari de guvern in administrarea Consiliului Local Mangalia a ajuns in proprietatea familiei candidatului ARD-PDL Zanfir Iorgus. Desi nu a recunoscut ca ar fi proprietar pe terenurile din Comorova extrasele de carte funciara eliberate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta catre presa locala si centrala demonstreaza ca Iorgus Zanfir si sotia, Iorgus Mariana, detin impreuna 8.303 mp teren in zona. ANI a demarat in 2008 o ancheta privind averea lui Zanfir Iorgus.

Active in concesiune/inchiriere/vanzare preferentiala. Presa locala a relatat ca firma Biolact, la care Rozalia Ibolya Biro (UDMR) este actionara impreuna cu Alexandru Kiss, fost presedinte CJ Bihor, a inchiriat spatii comerciale in pietele Iosia, Rogerius, Decebal si Nufarul din Oradea de la RAPAS, subordonata primariei Oradea. Biolact a fost singura firma care s-a prezentat la licitiile anuntate printr-o notita publicata intr-un ziar local in care nu se preciza ca este vorba despre spatii detinute de regia locala a patrimoniului in pietele din Oradea.

Locuinte ANL, RAAPPS sau patrimoniu local. Cei mai cunoscuti candidati care au cumparat sau inchiriat imobile de la stat in conditii privilegiate, pentru ei sau pentru fundatii ori familiile lor, sunt Mircea Geoana (USL-PSD), Petre Roman (USL-PSD) sau Theodor Baconschi (ARD-PDL).

Intrand pe VERIFICA INTEGRITATEA CANDIDATULUI puteti verifica in ce colegiu votati si care sunt performantele candidatilor dumneavoastra.Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *