Gelu Florea

Afacerea "Asfaltul", sub tutela lui Radu Bica

Arestarea lui Radu Bica, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, acuzat de fapte de corupţie, a readus în discuţie un subiect din 2009, respectiv o dezvăluire că Radu Bica s-ar afla în atenţia DNA Cluj, pentru că ar fi făcut presiuni asupra directorului Regiei Autonome de Administratre a Domeniului Public şi Privat, Mircea Avram, pentru a nu organiza nici o licitaţie pentru reabilitarea câtorva drumuri judeţene.

Informaţia a fost publicată de CityNews, în 14 iunie 2009. La vremea respectivă, jurnaliştii publicaţiei citate susţineau că Radu Bica ar fi făcut presiuni asupra RAADPP pentru ca lucrările să fie încredinţate direct Regiei Autonome a Drumurilor Judeţene (RADJ), condusă de Eugen Cadar, considerat a fi „omul lui Bica„. „Ulterior, regia condusa de Cadar ar fi trebuit sa incredinteze direct lucrarile RADP Turda, iar, de aici, firmei Real Bis SRL. Surse din cadrul RAADPP sustin ca, inainte de a fi vicepresedinte al CJ Cluj, Radu Bica a fost administrator al SC Real Bis SRL din Turda, firma patronata de un om de afaceri din Bucuresti”, scriau cei de la CityNews, care au primit ceva informaţii, dar nu au ştiut să descopere „veriga lipsă„.

Mai ales după ce Radu Bica le-a dat o declaraţie, în 16 octombrie 2009. Cei de la CityNews susţineau că Radu Bica l-ar cunoaşte pe patronul societăţii Real Bis SRL Turda, Gheorghe Balahura, Radu Bica fiind angajat în trecut la societatea Servagro Impex SRL, patronată de acelaşi Balahura. “Am fost administratorul firmei Servagro pana in 2004 – 2005. Aceasta firma presta servicii in agricultura pentru cei interesati”, spunea la vremea respectivă Radu Bica, ascunzând un adevăr mult mai profund, pe care jurnaliştii n-au reuşit să-l scoată la iveală. Era „VERIGA LIPSĂ” a unei construcţii logice privind legătura lui Radu Bica cu Gheorghe Balahura. Iar de aici, la unele lucrări de asfaltare din judeţ.

Adevărul despre societatea Servagro Impex SRL

În declaraţia dată la vremea respectivă jurnaliştilor, Radu Bica a omis un amănunt extrem de important, referitor la SC Servagro Impex SRL (J12/4338/1994). Tot aşa cum l-a omis şi într-o declaraţie de interese, dată în 9 mai 2005, în care menţiona că a fost doar administrator la SC Servagro Impex SRL Turda. Ba mai mult, în CV-ul său aflat pe site-ul CJ Cluj, Radu Bica nu menţionează deloc activitatea la societatea Servagro Impex SRL. Întrebarea firească este: de ce?!

Răspunsul e foarte simplu: pentru că putea reprezenta exact DOVADA sau „VERIGA LIPSĂ” a oricărei asocieri a lui Radu Bica cu Gheorghe Balahura, patronul societăţii Real Bis şi al Servagro Impex SRL, societăţi implicate în activităţi de asfaltare în judeţ, din bani publici!

Şi care-i legătura, totuşi?! ADEVĂRUL este că SC Servagro Impex SRL a avut, la un moment dat, ca asociat unic şi administrator pe… Radu Bica! Asta se întâmpla după anul 1999, an în care a decedat tatăl lui Radu Bica, Vasile Bica. Mai precis, în anul 2001, când Radu Bica a mers la notarul public Mora Rodica-Maria, unde în baza certificatului de moştenitor autentificat cu nr. 64/2001, s-a stabilit ca unic moştenitor după tatăl său, preluând astfel cele 40% din părţile sociale ale societăţii Servagro Impex SRL, la care Radu Bica deţinea 60% din părţile sociale. Obiectul principal de activitate era „transporturi rutiere de mărfuri intern şi internaţional„.

Ulterior, la data de 11 octombrie 2001, Bica Radu a decis cesionarea unor părţi sociale din firma la care era asociat unic către alte trei persoane: Miklos Endre (26%), Miklos Eva (24%) şi Bica Antonica (24%, soţia sa), primii doi fiind cetăţeni americani. Administratorul societăţii a rămas tot Radu Bica.

Servagro a concesionat teren de la Consiliul Local Turda, în 2003!

În anul 2003, SC Servagro Impex SRL a concesionat un teren de 17.000 mp, în baza HCL 161/28.11.2002, pe vremea când primar era PSD-istul Virgil Blasiu, pe o durată de 49 de ani. Scopul promovat la vremea respectivă era realizarea unor investiţii pentru depoluarea zonei de reziduuri chimice, fiind vorba de un teren afectat de deşeuri ale Uzinei Chimice Turda (citez: „având destinaţia de realizare construcţii, cu destinaţia de activităţi productive, în conformitate cu obiectivele concendentului: obţinerea taxei de concesiune, în termenul prevăzut şi în suma stabilită şi satisfacerea în mod eficient a interesului public„), cunoscut sub denumirea de „fosta groapă de şlam„. Deşi în contractul de concesionare se preciza că începerea construcţiilor trebuia să se realizeze în maxim 12 luni, iar durata de finalizare era de maxim 36 de luni, în realitate acele investiţii nu s-au realizat niciodată.

Ba mai mult, au existat acuzaţii că terenul nici măcar nu ar fi aparţinut Primăriei (11.500 mp din cei 17.000 mp), ci unor persoane fizice, moştenitorii proprietarilor (fiii acestora), respectiv Ioan Leluţiu şi Doina Târjan (conform CF). În anul 2007, cei doi au primit un răspuns de la Prefectură (prefect la vremea respectivă fiind… Alin Tişe!), care menţionează că terenul solicitat nu poate fi pus la dispoziţia lor, pe motiv că este infestat cu reziduuri chimice, fiind concesionat unei societăţi comerciale care să execute o serie de lucrări de ameliorare şi îmbunătăţire a solului, în vederea eliminării pericolului de poluare a zonei respective (în realitate, nu s-a făcut nimic în acest sens!). Cei doi au pierdut procesul la recurs, la Tribunalul Cluj (Dosar 1252/328/2007).

Ulterior, mai precis în acest an, serviciul API (Administrarea Patrimoniului Imobiliar) al Primăriei Turda a câştigat un proces cu SC Servagro Impex SRL, pentru pretenţii (Dosar 3492/328/2010/a1), proces care a fost declanşat abia după ce Servagro a intrat în faliment (a se vedea informaţiile de mai jos).

Legătura cu Gheorghe Balahura

Revenind la SC Servagro Impex SRL, la data de 21.03.2005, asociaţii societăţii au hotărât schimbarea administratorului Radu Bica cu… Gheorghe Balahura, născut la data de 4.09.1962. O precizare: la vremea respectivă, Radu Bica era numit sau urma să fie numit şef la ARR Cluj!

La nici o lună, mai precis în 19.04.2005, Radu Bica şi soţia sa şi-au cesionat părţile sociale deţinute la SC Servagro Impex SRL (50%), către… Gheorghe Balahura! Asta e „VERIGA LIPSĂ”! La 10.02.2006, obi
ectele secundare de activitate ale societăţii urmau să fie completate cu fabricarea altor produse din minerale, demolarea construcţiilor / terasamente / organizare de şantiere şi construcţii de autostrăzi / drumuri / aerodromuri şi baze sportive. Este sigură informaţia conform căreia SC Servagro Impex SRL a derulat afaceri cu CNADR – Direcţia de Drumuri şi Poduri Cluj (instituţie subordonată CJ Cluj), aşa cum rezultă dintr-un proces înregistrat pe rolul Judecătoriei Turda, în anul 2008 (3262/328/2008).

În prezent, SC Servagro Impex SRL este în procedură simplificată de faliment, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Cluj – secţia Comercial (1404/1285/2010), următorul termen fiind stabilit pentru data de 30 noiembrie 2011. Ce este foarte interesant e faptul că în Buletinul procedurilor de Insolvenţă nr. 10.686/06.10.2011, sunt câteva precizări care merită menţionate (făcute de Cab. Indiv. de Insolvenţă „Rădulescu Adriana Doina”):

– „aşa cum am mai menţionat în rapoartele anterioare, în urma analizei asupra ultimei raportări financiar-contabile întocmită de către debitoare (n.r. SC Servagro Impex SRL) la 30.12.2009 şi prezentată lichidatorului judiciar, s-a constatat că debitoarea figurează cu elemente patrimoniale constând în bani în caseria debitoarei fără ca administratorul statutar Balahura Gheorghe, să-i predea în totalitate, în timpul procedurii lichidării debitoarei şi sumele să fie distribuite creditorilor înscrişi în tabelul creanţelor, fiind predată doar suma de 4.000 lei„.

– „folosirea bunurilor debitoarei într-un scop contrar intereselor persoanei juridice” (n.r. făcându-se referire şi la încasarea unor sume în scop personal!).

– „Persoana responsabilă de starea de insolvenţă determinată de cauzele de mai sus, o identificăm ca fiind administratorul statutar al debitoarei, respectiv d-nul Balahura Gheorghe, împotriva căruia lichidatorul judiciar va promova o cerere de angajare a răspunderii materiale privind o parte din pasivul debitoarei„.

Informaţiile de mai sus, coroborate cu soluţia dată de Tribunalul Cluj în dosarul de insolvenţă/faliment, în data de 5 octombrie 2011, respectiv „pentru continuarea procedurii, în vederea predării sumelor de către administratorul statutar„, ar putea indica o eventuală pistă de investigat în ceea ce priveşte „nevoia” urgentă de bani din partea lui Radu Bica. Pentru că e evident că Gheorghe Balahura nu a acţionat nicodată de capul său!

Filiera Real Bis SRL

Acuzaţia din 2009, pe care o aminteam în preambulul acestei investigaţii, era intervenţia lui Radu Bica pentru favorizarea societăţii Real Bis SRL Turda, într-un contract de asfaltare drumuri. Că Radu Bica s-a eschivat în privinţa relaţiei pe care o are cu Gheorghe Balahura, am demonstrat-o mai sus.

SC Real Bis SRL a fost înfiinţată în anul 2006, asociat unic fiind Gheorghe Balahura. Domeniul principal de activitate al societăţii era „construcţii de autostrăzi, drumuri, aerodromuri şi baze sportive” (Cod CAEN 4523). În anul 2007, SC Real Bis a câştigat o lucrare de asfaltare în municipiul Cluj Napoca. Lucrarea, însă, a fost executată cu oamenii şi utilajele RADP Turda (devenită în prezent SC Domeniul Public Turda SA), al cărei director era Radu Nechita, un apropiat al lui Radu Bica. Cel puţin, lucrarea asta e certă!

Interesant este că imediat după scandalul apărut în presa judeţeană, privind implicarea lui Radu Bica pentru sprijinirea societăţii Real Bis SRL Turda (amintit în debutul acestei investigaţii), asociatul unic al acesteia (Balahura Gheorghe) a decis… să-i schimbe denumirea! Denumirea a fost schimbată în septembrie 2009, noua denumire fiind SC Drum Bun Construct SRL! În prezent, nici societatea Drum Bun Construct SRL nu stă prea bine financiar, figurând pe site-ul ANAF cu o datorie de 4.682 lei la bugetul de stat, la data de 30 septembrie 2011.

Gelu Florea este editor coordonator la www.TurdaNews.net


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *