Romania Curată

Adrian Țuțuianu, noul președinte al comisiei de control a SRI. El și alți patru membri, pe Lista neagră a României Curate

Cinci dintre cei nouă membri ai noii Comisii parlamentare de control a SRI au apărut pe Lista neagră a României Curate, trei dintre ei pentru probleme cu legea. Noul secretar, Verestoy Attila, este la a cincea prezență în comisie, iar Cezar Preda la a doua. Cei din urmă au făcut cursuri în domeniul securității, Verestoy la Colegiul Naţional de Apărare, în 1994 și Preda, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, în 2009, iar noul președinte de comisie a urmat un curs de o lună şi jumătate, tot la Colegiul Naţional de Apărare.

Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat luni, cu majoritate de voturi, componența Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, potrivit Agerpres. Comisia va fi condusă de senatorul Adrian Țuțuianu – președinte, propus de PSD, de Marian Gheorghe Cucșa – vicepreședinte, propus de ALDE, și de Verestoy Attila – secretar, propus de UDMR. Țuțuianu a primit 366 de voturi „pentru” și două „împotrivă”.

Ceilalți membri ai comisiei sunt: Doina Federovici (PSD), Radu Băbuș (PSD), Gabriel Nasra (PSD), Cezar Preda (PNL), Ioan Cristian Chirteș (PNL), Manuel Costescu (USR).

Noul președinte al Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu, a fost prezent pe listă pentru probleme cu justiția și a mai făcut parte din Consiliul Național de Integritate. După vot, Țuțuianu le-a spus jurnaliștilor că dosarul respectiv a fost închis, dar știe că a fost interceptat în timpul anchtei. Probleme cu justiția au și Radu Băbuș, despre care presa a scris că este urmărit penal într-unul dintre dosarele fostului primar din Constanța, Radu Mazăre, și Ioan Cristian Chirteș, implicat într-un dosar privind retrocedarea de păduri. Pe listă a fost prezent și Manuel Costescu. De asemenea, Verestoy Attila, membru al comisiei de control al SRI din 2000 încoace, este un obișnuit al listelor negre realizate de România Curată.

Comisiile de până acum au fost mereu criticate pe motiv că, de fapt, controlul a fost mai curând în sens invers, SRI fiind cel care-i controla pe parlamentari. Cele mai grave probleme identificate de jurnaliști vizau afacerile sub acoperire ale serviciilor sau așa-numitele „firme de casă”. Criticile s-au întețit din cauza afacerii Hexi Pharma, dar mai ales în contextul scandalului legat de fuga fostului deputat Sebastian Ghiță, pierdut din filaj de polițiști pe când se întorcea de la petrecerea dată de SRI la finalul mandatului vechii comisii, din care omul de afaceri, judecat sau cercetat în mai multe dosare penale și acum urmărit general, a făcut parte.

În noua componență, Comisia ar putea audia, în perioada următoare, conducerea SRI. Țuțuianu a anunțat că marţi va avea loc o primă şedinţă a comisiei şi va adresa o scrisoare directorului SRI pentru a stabili de comun acord o dată şi o oră pentru. Întrebat dacă doar directorul SRI Eduard Hellvig va fi chemat la audieri sau şi prim-adjunctul acestuia, Florian Coldea, Ţuţuianu a spus, citat de News.ro, că audierea va fi a conducerii SRI şi a precizat că „deocamdată Coldea este în interiorul SRI”.

El a mai spus că, anterior numirii în această funcţie, a avut o discuţie cu Liviu Dragnea în cadrul căreia liderul PSD l-a rugat „să vină să sprijine un control real asupra SRI”. „A fost o discuţie desfăşurată între doi colegi, ne-am stabilit foarte precis două lucruri: pe de o parte ca acest control să fie efectiv, pe de altă parte trebuie create toate condiţiile pentru ca SRI să funcţioneze în limitele stabilite de reglementarea legală”, a precizat Ţuţuianu.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *