Mihai Goțiu

A plagiat Firea proiectul promis pentru Teatrul Nottara? Sau doar ”a uitat” să menționeze sursa? Priviți desenele și spuneți și d-voastră!

Un sediu nou pentru Teatrul Nottara reprezintă pentru mine o urgență. Primii pași în realizarea acestui proiect au fost deja făcuți! Reabilitarea și consolidarea teatrelor bucureștene, construirea de noi amplasamente pentru desfășurarea activităților artistice, sprijinirea oamenilor de cultură sunt doar câteva dintre prioritățile mele în calitate de primar general al Capitalei. se arată într-un comunicat al candidatei PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, transmis ieri (joi, 2 iunie). Iar comunicatul este însoțit de schița unui plan pentru o sală de spectacole cu 614 locuri.  Sala ar putea fi construită în șase luni, se mai arată în comunicat.

gabi firea plagiat 3

Cum imagini cu proiectul promis de doamna Firea au fost postate și pe Facebook, surpriza a venit când un utilizator, Mihai Mardarev, a postat pe pagina lui sursa schiței – o bază de date din Italia cu proiecte de arhitectură (www.archiweb.it). Priviți și voi desenele/ schițele de proiect de mai jos și spuneți dacă găsiți alte diferențe decât specificațiile în limba română.

Schița de proiect cu care se promovează Gabriela Firea și unde nu este nicio mențiune a sursei utilizate

Schița de proiect cu care se promovează Gabriela Firea și unde nu este nicio mențiune a sursei utilizate

Schița de proiect din baza de date www.archweb.it

Schița de proiect din baza de date www.archweb.it

Pe această cale solicităm oficial echipei de campanie a doamnei Firea să ne precizeze dacă are sau nu acordul de a folosi aceste schițe, dacă a plătit pentru utilizarea lor și, dacă aceste condiții sunt îndeplinite, dacă nu era normal să precizeze sursa, adică realizatorul desenelor/ schițelor de proiect (că așa se face în lumea asta în care s-au inventat drepturile de autor)? Când vom primi răspunsurile le vom atașa acestui text.

Oare în toată echipa de consilieri ai doamnei Firea nu s-a găsit niciunul care să-i atragă atenția cum e cu drepturile de autor? Sau, pur și simplu, nu-i pasă?

Oare în toată echipa de consilieri ai doamnei Firea nu s-a găsit niciunul care să-i atragă atenția cum e cu drepturile de autor? Sau, pur și simplu, nu-i pasă?

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “A plagiat Firea proiectul promis pentru Teatrul Nottara? Sau doar ”a uitat” să menționeze sursa? Priviți desenele și spuneți și d-voastră!

 1. Adrian

  Să explice, de pildă, de ce s-a oprit la soluția 1+5+3 pentru locurile din mijloc. De ce nu 2+7, sau altfel. Că tot sunt studenții în sesiune-poate o lasă chiar ei pe toamnă!

  Reply
 2. Horia

  problema nu e ca a plagiat (sau nu e cea mai importanta), ci ca a scos din maneca un proiect copiat din internet, care dovedeste ca:
  1) i-a venit ideea,
  2) a pus un „sclav” sa ii produca in 24h un proiect de teatru (ceea ce e imposibil), si
  3) pe urma a doua zi s-a prezentat cu el in public.

  Problema e deci ca vine cu chestii de o maxima superficialitate. Adica praf in ochi, bataie de joc.
  Cum sa vii sa spui ca tu te ocupi de chestii serioase, care au nevoie de proiecte si studii de luni de zile, si de fapt copiezi lucruri din internet? (poate ca schita de proiect era de vanzare, ma rog).

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Horia: adaugă și respectul pentru autorul proiectului, chestia aia care pare minoră, cu menționarea sursei…

   Reply
  • C.Sulla

   Stimate domn, promovarea ideii ca problema plagiatului nu e cea mai importanta este cea care a dus si duce la minimalizarea si luarea in deradere a vinovatiei plagiatorilor de orice fel. Aceasta minimalizare este perfect echivalenta cu cea lansata de „ultimul pe lista, cu voia dvs”, Iliescu, desigur, care si el a lansat si sustinut ideia ca sacrosanctitatea proprietatii e un moft.,, si iata unde-am ajuns… si vom vedea si altele, daca PSD-ul castiga Capitala si, apoi, alegerile parlamentare din noiembrie. Furtul din buzunarele cetatzenilor, direct sau mascat, nu ridica nici-o oprelishte in mentalitatea adunaturii de escroci si talhari „cu doctorate” adunatzi si privilegiatzi in jurul tzatzei laptoase a bugetului public. De aceea, orice inmuiere a tonului fatza de asemenea oameni si faptele lor este inadmisibil !! (Sper, din nou, sa nu-mi „moderati” aceasta postare).

   Reply
 3. Adrian

  Când aveți răspunsul echipei nu ezitați să-l dați publicității. Asta dacă echipa în cauză nu e complet informatizată și cerința dă eroare de sistem

  Reply
 4. C.Sulla

  Nu stiu de ce va mai manifestati surprinderea, de vreme ce este atat de usor de recunoscut stilul PSD in aceasta actiune a candidate acestui partid. In plus, prost e cine crede ca madama chiar moare de grija artistilor dramatici, desi guvernarile PSD le- cam facut pomeni – nemeritate si injuste in contextual social general – cum ar fi pensile suplimentare (si nu numai). Cat despre respectful fata de autorul unei realizari intelectuale (proiectul de constructive, in cazul nostrum) va faceti iluzii ca ideologia PSD-ista este capabila sa respecte asa ceva. Oare atitudinea intregului partid fata de plagiatul lui Ponta – ca sa dau doar cel mai notoriu exemplu – nu arata clar cu ce mentalitate de borfashi avem de-a face ? Si ca sa inchei: poate ca, cine stie, madama va incerca sa puna in practica ideia construiri unui nou sediu pentru Teatrul Nottara, dar asta numai daca se vor gasi niste pricopsitzi din PSD interesati sa execute o astfel de constructive, la un pretz, desigur, mult peste ceea ce ar fi normal (sa zicem, umflat de 2-3 ori), dupa ce primaritza (fiindca intzeleg ca „se va allege”, din pacate, fiindca bizonul mioritic e numerous la ap[elul turmei) le va promite catsigarea „licitatiei” de atribuire a proiectului, finantzat, desigur, tot din buzunarele noastre de turma proasta. Sper sa nu „moderatzi” acest mesaj al meu !

  Reply
 5. Socrul Gorghiu-Dragnea

  Se constata:
  1) Firica a comis un furt propriu-zis, nu plagiat, prin prezentarea publica a unui document creativ ce apartine altcuiva
  2) dupa ce a lucrat multi ani in televiziuni PSD Firica nu stie nici ce-s drepturile de autor, dar prostia si ignoranta nu constituie scuze pentru ilegalitatile comise
  3) Firicai care are un lung istoric de mici „pierderi” din banii altora dar nu toate bolile mentale pot fi folosite ca justificare pentru furt, de pilda cleptomania, mitomania si narcisismul nasos al Firicai nu constituie probe in instanta
  4) partidul manelistilor, care nu au habar ce este legea sau munca, lupta sa impuna cedarea drepturilor si proprietatilor omului acela care ii plateste in definitiv din impozitele sale, arhitectul italian care a muncit, a visat, a studiat ca sa creeze un sediu teatral placut si util, nu ca sa-l bage Firica undeva
  5) incompetentul „cel mai bun” al PSD cu faimosul Masterat de la Catania a dat verde pentru spargeri la patrimoniul italian si european
  6) insusi combinatorul conjugal al Firicai, cu „dottorat” asa cum ii sade bine oricarui conducator serios din PSD-UNPR, traieste din venituri ilicite cu niste taxiuri neautorizate pentru Bucuresti
  7) in fudulia sa, Firica se fotografiaza cu probele infractionale si explica electoratului PSD ca nu a furat, doar a bagat degetul in buzunarul cuiva si i-a luat ce a gasit acolo

  Concluzia mea este ca Firica e ca un fel de ruj pe porc pusa sa distraga atentia in timp ce se „lucreaza” la bugetul Capitalei, iar gruparea infractionala PSD & Co. nici nu a avut rabdare sa termine alegerile ca s-a si prezentat cu sacosile.

  Reply
 6. Iren

  Clar copiat! Si daca spun:”rusine sa-i fie!”,nici ca -i pasa! imi rade in nas,probabil ! E sigura de victorie!! Si bucurestenii se complac in acesta situatie!!??!!

  Reply
 7. Dumitru

  E clar copiat, si ce ma lasa perplex este ca se mai intampla inca asta dupa cazurile Ponta&co. Pe de alta parte, Kovesi (alt plagiat clar, dupa parerea mea) a primit azi o decoratie de la suedezi. Nu stiu care e morala…

  Reply
 8. MARIAN GRIGORE

  Cât o fi costat serviciul de traducere în limba română a specificațiilor și la ce casă(de casă, a PSD) de traduceri a fost făcută comanda?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *