Gabriel Bejan

8 probleme care trebuie să dea de gândit (și) liderilor de la București după Brexit

Cei mai mulți britanici au hotărât că țării lor îi va fi mai bine în afara Uniunii Europene, deși realitatea ar putea fi cu totul alta. Cu toate acestea, decizia poporului e fără echivoc și va trebui respectată, chiar dacă în perioada imediat următoare se vor face probabil unele încercări de a mai îndulci acest divorț neașteptat al Regatului Unit de Uniunea Europeană. În UE, deja nu pare a mai avea nimeni chef de o reconciliere cu britanicii, cel puțin așa arată toate declarațiile liderilor europeni. (detalii aici).

Dincolo de efectele pe termen lung, pe care deocamdată nu le știm (doar le bănuim), avem totuși câteva concluzii pe care ar trebui să le tragă liderii statele occidentale, inclusiv cei din  România.

În primul rând, aici se ajunge când facem politică doar de dragul politicii. David Cameron a câștigat alegerile parlamentare de anul trecut, promițându-le britanicilor un referendum privind  rămânerea țării lor în UE. Cu alte cuvinte, conservatorul Cameron a speculat fricile și frustrările cetățenilor săi, în principal față de problema imigrației, pentru a mai primi un mandat în fruntea Guvernului. Atenție, aici nu e vorba de un extremist, cum e Nigel Farage (care nici măcar nu a reușit să intre în Parlament), ci de unul dintre cei mai raționali lideri ai Marii Britanii. După ce s-a văzut premier, Cameron nu mai avea cum să dea înapoi și a trebuit să organizeze referendumul, deși el personal s-a declarat împotriva Brexit. Iată ce a ieșit din această aventură politicianistă.

– În al doilea rând, avem acum dovada că nu toate deciziile vitale pentru o țară trebuie lăsate la mâna poporului. Un popor care, ca orice popor, este supus manipulărilor de tot felul, venite de la politicieni populiști până la presa tabloidă. Presă tabloidă care în Marea Britanie a mințit de au înghețat apele, începând cu ”marele asalt al românilor” așteptat de la 1 ianuarie 2014, când s-au ridicat restricțiile de muncă, până la marea migrație din Orientul Mijlociu de anul trecut. Nu înseamnă că e mai puțină democrație într-o țară, când marile decizii se iau de politicienii aleși de popor, nu de poporul însuși. Pentru că poporul nu știe întotdeauna ce este mai bine pentru el.

– Am râs de ei, i-am luat peste picior, când era evident că bat câmpii. Dar niciodată politicienii extremiști nu trebuie subestimați. Oricât de antipatic ar fi Nigel Farage, omul tocmai a repurtat o strălucită victorie. Din fericire, extremiștii din România (aceia care cer inclusiv ieșirea țării din UE) au luat 2% la ultimele alegeri locale, dar asta nu înseamnă că nu pot crește în viitorul apropiat. S-au lăsat ei păcăliți britanicii, cu o cultură democratică infinit mai mare decât a noastră, nici nu mă gândesc ce pot face populiștii noștri cu mințile frustraților din România

Nu trebuie subestimată nici influența presei. Majoritatea ziarelor tabloide din Marea Britanie au făcut o campanie agresivă pentru Brexit și se pare că acest lucru a influențat votul de joi. Nici nu mai contează că au prezentat și multe minciuni și exagerări. Nu toți cei care votează știu să facă diferența între o informație curată și una alterată. Din nou, nu pot să nu mă gândesc care sunt în România posturile de televiziune cu cea mai mare audiență :).

– Votând în principal împotriva imigrației, britanicii au votat și împotriva noastră. Avem 300.000 de români care acum învață/muncesc/ trăiesc în Marea Britanie, dar și mai mulți care ar fi plănuit acest lucru în viitorul apropiat. Stați liniștiți, nu vor fi trimiși acasă doctorii sau inginerii IT, ci probabil muncitorii necalificați, o altă dovadă a demagogiei acestei ”lupte” pentru păstrarea identității britanice. Cu alte cuvinte, sunt cel puțin naivi cei care salută în acest moment rezultatul referendumului. Nu cu birocrația europeană s-au răfuit ieri cetățenii simpli din Regat, ci cu amărăștenii din estul Europei plecați de acasă din cauza sărăciei.

– Nu mai există acum nici un motiv pentru ca și alte state din UE să nu organizeze, la presiunea unor politicieni sau organizații, referendumuri similare. Deja au apărut semnale în Franța, Olanda și în alte țări și probabil și acolo discursul principal se va concentra pe imigrație. E foarte important cum vor gestiona această problemă liderii țărilor din Est și mă uit cu atenție (și cu un pic de îngrijorare) la ce face președintele Iohannis în perioada imediat următoare. Semnalul dat de politicienii noștri trebuie să fie fără echivoc în sensul că nu acceptă să fie afectate drepturile românilor în UE, de dragul unor eventuale concesii pe care liderii europeni ar fi tentați să le facă țărilor recalcitrante.

– Datele arată că 75% din tinerii care au votat la referendum s-au declarat pentru rămânerea în UE deci se pare că decizia Brexit a fost luată cei trecuți de 50 de ani. Falia dintre generații e mai mare în România, iar exemplul Marii Britanii ar trebui să ne arate că aceștia din urmă pot schimba cu 180 de grade drumul unei țări.

Ieșirea Marii Britanii din UE îl bucură peste măsură pe Vladimir Putin, dar mai rău este că va complica situația securității Uniunii Europene. Principalul aliat al Statelor Unite în UE era Marea Britanie. Cum se va orienta România în situație în care, spre exemplu, relațiile dintre SUA și UE se vor răci în perioada următoare? Iohannis trebui să găsească rapid un răspuns și la această întrebare pentru că s-ar putea să fie nevoit să-l dea mai curând decât se așteaptă.

 

 

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “8 probleme care trebuie să dea de gândit (și) liderilor de la București după Brexit

 1. Andrei

  David Cameron nu a fost chiar asa de pro UE. A facut un joc foarte murdar. Nu uitati ca a tinut in sah Europa facand practic campanie pro Brexit pana la sfarsitul lui februarie pentru a-i face pe ceilalti europeni sa-i accepte conditiile. Dupa aceea s-a intors la 180 de grade pentru a face campanie impotriva iesirii din UE, fara nici un fel de credibilitate.
  Un om mic, mic de tot.
  Daca nu invatam minte Marea Britanie, Uniunea Europeana se duce pe copca.

  Reply
 2. cuvinte

  „avem acum dovada că nu toate deciziile vitale pentru o țară trebuie lăsate la mâna poporului.” LOL
  Aceasta… presupun gandire vine din cea mai saraca tara din ue cu un popor supus unui genocid fizic, social si economic comparabil doar cu tarile subsahariene sau cele aflate in plin razboi, care nu si-a decis soarta niciodata singur prin vot democratic cel putin in ultimii 70 de ani daca nu chiar in intreaga sa istorie… Sper din tot sufletul ca aceste opinii nu sunt impartasite de colectivul „Romania Curata” si USB.

  Reply
 3. Alex

  Nu exista comparatie intre Ro si UK. Decizia lor de a iesi din UE trebuie sa o privim din punctul lor de vedere, nu din cel al nostru. Nu cred ca Elvetia sau Norvegia o duc rau. Sa nu uitam ca nu au trecut la euro si nici nu au luat macar in considerare Schengen. Zarva asta este nejustificara din punctul lor de vedere pentru ca ei sunt o putere economica, cu un sistem bancar puternic, nu „importa” din UE, etc.. Noi suntem fix la celalalt capat al lumii lor

  Reply
 4. Radu Barna

  Spune autorul: ” avem acum dovada că nu toate deciziile vitale pentru o țară trebuie lăsate la mâna poporului”. Bravo ! stiam eu ca este prea multa democratie si ca aici e buba nu altundeva.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *