Romania Curată

22.02.2011: Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a mintit ONG-urile ca va stopa demolarile din zona Buzesti-Matache-Berzei

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, sustine ca ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a promis organizatiilor neguvernamentale, intr-o intalnire din 2 februarie, ca nu va mai emite avize de demolare pentru axa Buzesti-Matache-Berzei pana cand Comisia Nationala a Monumentelor Istorice nu se va pronunta asupra intregului proiect si asupra studiilor istorice ale monumentelor de pe traseu. Totul a fost o minciuna. In perioada 10-14 februarie 2011, Directia pentru Cultura Bucuresti, ce activeaza in cadrul Ministerului Culturii, a emis alte 18 avize de desfiintare, permitand buldozerelor sa puna la pamant monumente istorice.

Pe 26 ianuarie 2011, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, cel mai inalt for stiintific in protejarea patrimoniului, solicita primarului Oprescu oprirea demolarilor pe axa Buzesti-Berzei pana la evaluarea de catre Comisie a intregului proiect. Scrisoarea a fost transmisa si ministrului Kelemen Hunor.

In zilele 25-27 ianuarie 2011, Directia pentru Cultura Bucuresti, structura locala a Ministerului Culturii, a emis avize de desfiintare pentru 9 imobile de pe axa (Berzei 59-61, 75, 78, 80, 82, Vulcanescu 68, 70, 81, 83).

Ulterior, pe 2 februarie 2011, a avut loc la Ministerul Culturii o intalnire intre ministru si organizatiile neguvernamentale. Au participat Kelemen Hunor, Mircea Angelescu si Radu Enache din partea ministerului, Doina Vella, Nicusor Dan si Gruia Badescu din partea ONG-urilor.

La solicitarea ONG-urilor, ministrul Kelemen Hunor a promis ca Directia pentru Cultura Bucuresti nu va mai emite avize de demolare pentru axa Buzesti-Berzei pana cand Comisia Nationala a Monumentelor Istorice nu se va pronunta asupra intregului proiect. Ministrul a mai afirmat ca se va consulta cu juristii ministerului pentru a incerca revocarea celor 9 avize deja emise, fara a putea promite acest lucru.

In numai cateva zile, ministrul Culturii a uitat cu totul de promisiune. Nu numai ca cele 9 avize nu au fost revocate, insa, in perioada 10-14 februarie 2011, Directia pentru Cultura Bucuresti a emis alte 18 avize de desfiintare (Dinicu Golescu 2-4, Berzei 57B, 70, 74, 77, 84, 91, 91A, 93-95, 101A, 109A, Vulcanescu 72, 85, 87A, Intr. Baldovin Parcalabul 7A, 7B, 9, 11).
“Pur si simplu, domnul ministru Kelemen Hunor nu a fost in stare sa-si tina o promisiune. Probabil ca exista influente mai presus pe cuvantul domniei sale”, a declarat Dan Nicusor.

Abuzuri de natura penala in cascada

Asociatia Salvati Bucurestiul a identificat sase abuzuri de natura penala in cazul demolarilor din zona Buzesti-Matache-Berzei.

1. In noaptea de 10/11 decembrie 2010, Primaria Capitalei a demolat imobilul din str. Berzei nr. 34, parte a monumentului istoric “Ansamblul de arhitectura str. Stirbei Voda”. Politia a oprit demolarile care aveau loc fara aviz, dar dupa o ora o echipa a politiei comunitare, aflata in subordinea Primariei, a venit si i-a protejat pe demolatori.

2. Tribunalul Bucuresti a suspendat, pe 21 decembrie, autorizatiile de desfiintare a doua monumente istorice, Hotel Marna si Casa Radulescu, emise de Primaria Capitalei. Insa demolarile au continuat.

3. In cadrul unui proces de la Tribunalul Bucuresti, ce are ca obiect suspendarea autorizatiei de desfiintare pentru mai multe imobile, printre care cel din str. Cobalcescu nr. 60, juristii Primariei Capitalei au prezentat, pe 19 ianuarie, un proces verbal care afirma ca imobilul fusese demolat complet, insa in realitate cladirea inca exista.

4. In cazul Halei Matache si a imobilelor Berzei 81-89, demolarile au demarat fara sa existe macar studiul istoric, primul pas dintr-o lunga serie de documente si avize necesare pentru a incepe executarea unui proiect. Sub protectia politiei comunitare oameni inarmati cu rangi si unelte de taiat metalul cu furat tot ce s-a putut si au devastat cele trei monumente.

5. Arhitectul-sef al Capitalei a avizat 60 de demolari fara ca PUZ-ul proiectului sa aiba avizele ministerelor dezvoltarii, culturii si mediului.

6. Mircea Neacsu, profesor la Facultatea de Constructii, a eliberat 60 de avize de expert, identice intre ele, prin care decidea ca toate cladirile sunt in stare avansata de degradare si reprezinta pericol public. Pe baza acestor expertize, au fost date autorizatii de desfiintare in regim de urgenta.

Plangere penala in cazul Halei Matache

Alianta pentru o Romanie Curata si Asociatia Salvati Bucurestiul au depus o plangere penala la Parchetul General, solicitand procurorului general sa ia masuri urgente de stopare a unei infractiuni de distrugere aflate in curs.

Dan Mihai, avocatul ARC, sustine ca plangerea a fost trimisa de la Parchetul General la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, iar de acolo la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, iar de acolo la Sectia 3 Politie (aflata in subordinea Primariei).


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “22.02.2011: Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a mintit ONG-urile ca va stopa demolarile din zona Buzesti-Matache-Berzei

 1. Andrei

  Da, din pacate insa stim cu totii cum intarzie expertizele si avizele. Zona Buzesti este o zona calamitata unde doar cateva cladiri isi merita numele de „monument istoric” si acelea in ruine. Interventia ONG-urilor in aceasta problema mi se pare neconstructiva pentru ca din dorinta de a „salva Bucurestiul” orice amanare va rezulta intr-un santier etern. Personal pun la indoiala foarte mult buna intentie a acestor ONG-uri.

  Reply
 2. arthur

  Imi pun si eu o intrebare. Daca acele monumente sunt in stare deporabila, de ce nu sunt daramata si recosntruite in acelasi stil? Ca doar Primaria se scalda in bani. De ce trebuie neaparat sa facem calaridi din sticla?

  Reply
 3. Nick Sava

  a intrebat cineva pe dl Hunor de ce nu si-a respectat cuvintul? Sau, daca cei de la Directia pentru Cultura Bucuresti, subalterni ai domniei sale, au dat respectivele avize netinind cont de dispozitiile lui, ce masuri punitive pentru incalcarea ordinelor are de gind sa dea?

  Spun asta pentru ca democratic este sa acorzi prezumtia de nevinovatie inainte de a te pronunta. Ministrul poate nici nu stia – cred ca e ocupat cu pregatirea Congresului UDMR, campanie electorala… Doar daca nu va lua masuri (eventual, destituindu-i pe cei vinovati) poate fi acuzat de minciuna!

  Reply
 4. sanis

  In America de Nord NIMENI NU ARE VOIE sa darime sau sa modifice o cladire declarata patrimoniu (nici macar monument!) Daca cladirea respectiva este intr-o stare mult prea rea pentru a fi salvata, atunci SE SALVEAZA FATADA, in spatele ei contruindu-se spatii cit se poate de moderne, dar in asa fel incit sa nu se poata vedea din-afara.

  Sunt multe exemple, dar cel mai vizibil este in Gastown din Vancouver, pe Water Street. Chiar daca la doi pasi e Downtown cu zgirie-nori din otel si sticla.

  Reply
 5. Teodor Iliescu

  La 14-ianuarie-2011 imobilul Berzei 65 PROPRIETATE PRIVATA a fost sectionat fara nici o justa si prealabila despagubire ! Nici hotarare judecatoreasca nici un alt act ! S-a intrat ca in 1945 pe proprietatea familiei mele, lucrurile scoase afara din casa in totalitate si la 20-ianuarie-2011 abuzul a continuat prin distrugerea a jumatate din imobilul familiei mele, iar banii „o sa ” …. ! Nici pana acum la 25-februarie -2011 P.M.B. nu a rezolvat nimic ! Am ramas asa … ca in prima zi … fara caldura si cu apa si curent electric puse din mila …

  Reply
 6. sorin

  Ce interes ar avea un nationalist ungur sa aiba grija de capitala cotropitorilor Romani din anul 1918.
  Cpitala acestei tari este Sfantu GheorGhe capitala taitorilor de lemne de la 1400 si pana in prezent.
  asa a ramas cu c…l gol valea trotosului,inaltimile din zona borsecului si tulghesului si in tot tinutul cuprins de febra aoutonomiei (de la noi la ei,da ,de la ei la noi,no).Trezitiva ca asa cum au murit degeaba la asa numita revolutie o sa spunem si de mortii de la 1918.Modovenii si ragatenii s-au unit in buna pace dar cu ardelenii prin sacrificiul primilor.
  Asa ca faceti investitii in capitala romanilor numai cu banii lor sa nu avem vre-o problema de retrocedare pentru plata impozitelor din partea revendicatorilor

  Reply
 7. Geo

  Cel putin despre Mircea Neacsu, pe care il cunosc din viata profesionala, pot spune ca este un oportunist si un om fara nici o conduita morala. La facultate este o nulitate, unde a fost promovat la insistentele tatalui sau iar cladirile proiectate de el au mari deficiente din puct de vedere al calculului structural. Iar despre ceilalti, cam acelasi lucru… niste oameni fara gandire, corupti pana in maduva oaselor…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *