Dorin Tudoran

2017 à la roumaine

 

În acest an, au fost reconfirmate adevăruri devenite de inutilitate publică în fiecare dintre ultimii 28 de ani. Printre ele, un secret mai transparent chiar decât cel al lui Polichinelle: în decembrie 1989 revoluția a fost deturnată printr-o lovitură de palat/stat. Ni s-au reamintit și numele unora dintre făptuitori, dar n-am aflat încă de ce o asemenea crimă se tot prescrie.

Până vom avea răspuns la această întrebare cumva retorică, mă văd nevoit să rămân la temerea exprimată în anii ‘90: “Mă tem că, în decembrie 1989, românii au ieșit din casă revoltați, au ajuns în stradă revoluționari și au intrat în istorie fraieri.“ Sper că în anul ce vine, Justiția mă va contrazice și mă va condamna să-mi înghit vorbele. Voi executa pedeapsa cu plăcere.

În acest an, România și-a reamintit că are un rege, abia după ce Regele s-a stins. L-a trecut pe sub Arcul de Triumf și l-a aplaudat. De plâns, l-au plâns cu o sinceritate de stat și de partid mai ales cei care au încercat să-l readucă – fie și prin mijloace contondente – în România în decembrie 1990, dar Regele, trădător cum îl știe Traian Băsescu, a fugit din nou în Elveția.

În acest an, pentru alde cei din regiunea autonomă ALDE-PSD – teritoriu pe cale de a deveni imperiu – s-a născut o altă temă de meditație patriotică: Ce facem noi, băieți, din România? Ce ne-ar prinde nouă mai bine, o republică monarhică sau o monarhie republicană?

Sfatul meu pentru acești gânditori cu înclinații practice este să nu se mai dea de ceasul morții. Răspunsul e simplu: “S-a și făcut.”

Totuna.

Text preluat de pe blogul autorului – dorintudoran.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “2017 à la roumaine

  1. Dumitru

    Super articol, cu mesaj tipic romanesc. Punem pe toata lumea in aceeasi oala, si apoi fiecare face ce vrea, intr-un care pe care de tip „legea junglei”. Singurul avantaj istoric al acestui fel de a fi este ca niciodata romanii nu pot fi cu adevarat invinsi, pentru ca in mod sigur o factiune va fi de partea invingatorului, si isi va trage dupa aceea toate rudele si cumetrii dupa ea (minim 70% din populatie). Sorry, dar cred ca sunt un pic deprimat…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *