Stefan Vlaston

20.02.2011: Ce se intampla la Universitatea din Pitesti?

Primim tot mai multe semnale ca la Universitatea din Pitesti se petrec lucruri grave, care tin de infractionalitate economica si coruptie in cele mai inalte institutii ale statului.

Sindicatul Liber din Universitatea Pitesti, condus de lect. univ dr. Mircea Barbuceanu, dar si presa locala semnaleaza lucruri extrem de grave intamplate la aceasta universitate, sub conducerea rectorului Gheorghe Barbu si faptul ca toate sesizarile trimise la mai toate institutiile de control ale statului, DNA, Parchet, Ministerul Educatiei, Curtea de Conturi, Presedintie, raman fara urmari, se blocheaza in mod inexplicabil, sau poate foarte explicabil daca acceptam pozitia autorilor sesizarilor, ca multi procurori, politisti, functionari din minister au fost pur si simplu “legati” de rectorul Gheorghe Barbu prin norme didactice, cadouri, bani, diplome si doctorate sustinute si primite de la aceasta universitate. Inclusiv seful Corpului de Control al Ministrului Educatiei.

Iata cateva dintre afacerile de “succes” ale rectorului Gheorghe Barbu, semnalate de conducerea sindicatului.

1. Mega-afacerea „campusul Universităţii din Piteşti”

Construcţia acestui campus, situat în punctul zero al Piteştiului, într-un fost „circ al foamei” comuniste, a înghiţit din 1996 până în prezent – şi înghite şi acum – sume fabuloase. Afacerea a ridicat un cvasinecunoscut zidar, pe nume Gheorghe Axinte, în TOP 300. Firma acestuia, SC ARGECOM SA, a primit de la Gheorghe Barbu, zeci de contracte prin încredinţare directă sau alte tertipuri, în valoare de multe zeci de milioane de euro. Supraevaluările lucrărilor au atins ordine de mărime incredibile, şi acestea mascate prin preţuri iniţiale reduse, dar adăugarea ulterioară a numeroase lucrări de „reparaţii” (după doar câteva luni de la punerea în funcţiune) sau „întreţinere”.

2. Mega-afacerea „restaurantele universităţii”.

După Revoluţie Universitatea din Piteşti a primit un fost restaurant în centrul Piteştiului (Panoramic) cu scopul organizării unui case universitare. Aceasta a intrat pe mâna rectorului Barbu şi a unui mare miliardar local, Daniel Otobîcu („vechi asociat” al rectorului), angajat ajutor de bucatar la Universitatea din Piteşti. După un „sezon” prelungit de nunţi fără… invitaţi sau cu câteva zeci de persoane declarate, cei doi au început extinderea fără autorizaţii (nunţile dovedindu-se foarte… rentabile), neputând fi opriţi din acestea nici măcar de Primăria Piteşti şi Inspecţia în Construcţii, ci numai de Parchet.

3. Mega-afacerea „Dobrogostea”

În anul 1998 Universitatea din Piteşti primeşte un campus de câteva hectare şi cu numeroase clădiri la periferia municipiului Piteşti (Dobrogostea) cu scopul precis de a dezvolta un campus pentru studenţii străini şi de a organiza un institut de studii horticole şi pedologice.

În stilul propriu, Gheorghe Barbu face reparaţii de circa 4 miliarde de lei vechi la valoarea de atunci, după care îl închiriază unei alte firme-prietene SC SILVER TRADING SRL PITEŞTI. Contractul, evident pe 25 de ani! Chiria: 1000 de euro pe lună pentru toată acea suprafaţă imensă cu clădiri nou renovate!!!

4. Mega-afcerile achiziţiilor

Gheorghe Barbu nu a lăsat nicio sursă de făcut bani la voia întâmplării. Achiziţiile de bunuri şi servicii au constituit una dintre principalele astfel de surse. Şi-a adus în funcţiile-cheie oameni supercredincioşi pe care îi plăteşte regeşte, care nu îi ies din cuvânt şi nu suflă. Oricine i s-a opus sau a „tradat” a fost înlăturat cu forţa.

5. Mega-afacerile salariilor şi primelor fabuloase din Universitatea din Piteşti

Pentru a putea să facă toate aceste fapte ilegale fără a fi deranjat, rectorul Gheorghe Barbu a introdus în reţeaua lui un grup de pseudo-profesori universitari pe care i-a plătit cu sume fabuloase ca să închidă ochii. În funcţiile de conducere (decani, şefi de catedră, şefi de departamente etc.) a pus în majoritate indivizi mediocri, absolvenţi de liceu şi facultăţi cu note extrem de mici, dar avizi de bani şi funcţii. În scurt timp aceştia au ajuns la salarii de-a dreptul fabuloase, cu mult peste 10.000 de lei, ajungându-se chiar la sume de ordinul 50.000 lunar, invidiate şi de omologii lor de la Harvard, Oxford sau de laureaţi ai premiilor Nobel!!! Controlul Curţii de Conturi constată acest lucru; transformând salariul în norme de timp, ajunge la concluzia incredibilă a unor indivizi plătiţi pentru chiar mai mult de 50 de ore zilnic!!!

Toate aceste lucruri s-au petrecut si se petrec pentru ca rectorul Gheorghe Barbu a reusit sa anihileze structurile de control ale statului prin:
– oferirea de ore de predare şi a altor „beneficii” unor factori principali de control şi decizie din MECTS;
– oferirea de ore de predare – cu salarii de multe zeci de milioane de lei vechi date pentru cursuri neţinute sau ţinute de diverşi pseudoprofesori (fără o pregatire pedagogică temeinică) – comisarului şef al Gărzii Financiare Argeş, multor persoane din conducerea Curţii de Apel Argeş (preşedinte, vicepreşedinte, mai mulţi judecători etc.), Tribunal, Judecătorie, Parchete, Poliţie etc. sau soţilor ori copiilor acestora.
– prin angajarea soţilor, nurorilor, copiilor etc. de politisti, judecători, procurori etc. în funcţii-cheie sau bine plătite şi protejarea acestora.

Ce se intampla la Universitatea din Pitesti poate constitui un studiu de caz, ilustativ pentru paradigma relatiilor “incestuoase” intre cei care impart bani si favoruri celor care ar trebui sa-i controleze.

Dupa modelele la fel de celebre ale comisarului şef al Gărzii Financiare, Aurel Stoian, şi presedintelui Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu, Universitatea din Pitesti demonstreaza in plus ca Pitestiul si judetul Arges a devenit un “cuibusor de nebunii” infractionale, un exemplu national pentru modul in care infractori notorii se sterg pe picioare cu institutiile statului.

Nu exista decat o singura iesire din aceasta situatie: conducerile de la varful institutiilor de ancheta si control, DNA, Parchetul General, Ministerul Educatiei, Curtea de Conturi, Directia Generala Anticoruptie, sa declanseze o ancheta de fond pe toate aspectele semnalate de cetateni interesati si revoltati si sa lamureasca, odata pentru totdeauna, vinovatiile tuturor persoanelor implicatie in activitati infractionale si a celor care, cu vinovatie si interes, nu si-au facut datoria de control, ancheta si trimitere in insanta a vinovatilor.

De reamintit, in final si afirmatia senatorului Mihail Hardau, fost ministru al educatiei, actualmente presedinte al Comisiei de Invatamant din Senat: “Universitatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei”. O fi stiind domnia sa ce spune.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “20.02.2011: Ce se intampla la Universitatea din Pitesti?

 1. Ion Pitesteanu

  Da asa este coruptia in Universitatea din Pitesti este la un nivel de neegagalat si in mod normal de neadmis intr-o tara din UE.
  Asta insa nu e nimic, sa vedeti cu ce maiestrie se fura banii europeni la regia locala de apa. Maiestrie ce mai ……
  Firme ale finilor conducerii fac afaceri pe bani europeni, rudele unor directori sunt platite din bani europeni, unitatile care se ocupa cu gestiunea banilor UE sunt pline de pile si rude ale conducerii, NORMAL incompetente si lipsite de orice urma de onestitate.
  NIMENI NU FACE NIMIC DUPA AFACEREA
  SELECTA IN CARE PRIMARUL PENDIUC A DOSIT 300 000 EURO PE CARE IA PLATIT DIN BUGETUL PRIMARIEI URMEAZA CU SIGURANTA MAI MULTE MILIOANE DE EURO DOSITE PE LA REGIA DE APA LOCALA SI PE CARE LE VOR PLATI TOT DE LA BUGETUL LOCAL SI TOT LOCUITORII MUNICIPIULUI.
  ASTA DUPA CE A DAT FALIMENT TERMOFICARE 2000 CU DATORII URIASE DE ORDINUL A MILIOANELOR DE EURO.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *